Hangoor eierwarmer – gratis patroon

eierwarmer
Elk jaar vlak voor Pasen begint het bij mij te kriebelen. Op het laatste moment wil ik dan nog een eierwarmer maken voor bij het paasontbijt. De winkels liggen natuurlijk vol met allerhande eierwarmers (te koop voor een appel en een ei), maar iets zelfgemaakt voor op de paastafel vind ik veel leuker dan al het kant en klare spul.

Natuurlijk is het 2 dagen voor Pasen behoorlijk te laat om nog voor het hele gezin – 6 man sterk – hetzelfde konijntje, kippetje of bloemenmutsje aan te leveren. Het blijft dus telkens maar bij een gezellige eenling. Zodoende wordt mijn paastafel ieder jaar bevolkt door een bonte verzameling eierdopjes van her en der met een eveneens bijzonder samengestelde collectie eierwarmers. Ook al lust een deel van de familie niet eens een gekookt ei, ik zet gewoon alles op tafel!
Dit jaar komt er dus last-minute een lief hangoor konijntje ingevlogen, gebreid van Lett Lopi – een beetje ruige, 100 % wol uit IJsland. De kans dat je eitje tijdens het ontbijt afkoelt is hierdoor vrijwel nihil. Het is een patroontje met breien, haken en borduren. Je kunt er ook heel goed restjes uit de wol mand voor gebruiken die geschikt zijn voor naalddikte 4-5.
Misschien moet ik qua Pasen even omdenken naar zoals de Engelsen zich voorbereiden op de kerstdagen. Minstens 11 maand van tevoren beginnen met handwerken en je bent begin december geheel ontspannen, volledig voorzien van allerlei huisgemaakt moois.
Als ik – theoretisch gesproken – nu eens direct na de paasdagen begin en één hangoortje per week brei, kan ik volgend jaar de voltallige familie aan weerszijden voor een paasbrunch uitnodigen, met iedereen een eigen eierwarmer. We zullen het zien. Het eerste konijntje is in ieder geval klaar!

eierwarmer


Nodig

restjes Lett Lopi in wit, zwart, rose, geel en groen.
breinaalden nr. 4
haaknaald nr. 2½
wolnaald


Werkwijze

Kop

Zet met wit 24 steken op.

toer 1-2 Brei alle steken recht (= ribbelsteek)
toer 3 t/m 14 Brei tricotsteek (= recht aan de voorkant, averecht aan de achterkant).
toer 15 Brei 2 steken recht, [2 steken recht samenbreien, 4 recht] 3 x, 2 steken recht  samenbreien, 2 recht (= 20 steken).
toer 16 Brei averecht.
toer 17 Brei 2 steken recht, [2 steken recht samenbreien, 3 recht] 3 x, 2 steken recht  samenbreien, 1 recht (= 16 steken).
toer 18 Brei averecht.
toer 19  Brei 2 steken recht, [2 steken recht samenbreien, 2 recht] 3 x, 2 steken recht  samenbreien (= 12 steken).
toer 20 Brei averecht.
toer 21 [Brei 2 steken recht samen] 6 x (= 6 steken).

Knip de draad op 25 cm. af. Haal de draad door de overgebleven 6 steken en trek aan. Naai de achternaad dicht.

eierwarmer

Hangoren

Zet met wit 3 steken op.
toer 1-4 Brei tricotsteek.
toer 5 Brei 2 steken recht uit de 1e steek (= brei de 1e steek recht, haal de lus op de linkernaald niet af, maar brei uit deze lus 1 steek recht; steek de naald daarbij achter in de lus), brei 2 steken recht uit de volgende steek, 1 recht (= 5 steken).
toer 6-8 Brei tricosteek..
toer 9 Brei 2 steken recht uit de 1e steek, 2 recht, brei 2 steken recht uit de volgende steek, 1 recht (= 7 steken).
toer 10-16 Brei tricotsteek.
toer 17 Brei 1 steek recht, 2 steken recht samenbreien, 1 recht, 2 recht samenbreien, 1 recht (= 5 steken).
toer 18 Brei averecht.
toer 19 Brei 1 steek recht, 3 steken recht samenbreien, 1 recht (= 3 steken)
toer 20 Brei 3 steken averecht samen.
Hecht de draad af.

eierwarmer
Brei de 1e steek recht, maar haal de lus op de linkernaald niet af.
eierwarmer
Brei uit de lus op de linkernaald 1 steek recht; steek de naald daarbij achter in de lus.

Bloemetje

Haak met naald nr. 2½ en gele wol, 4 lossen. Haak 1 halve vaste in de 4e losse vanaf de naald (= 1e bloemblaadje). [Haak 4 lossen, 1 halve vaste in dezelfde losse als bij het 1e bloemblaadje] 2x. Hecht de draad af.

Afwerking

Naai de oren aan weerszijden van de kop. Bevestig het bloemetje door in het midden met roze een knoopjessteek te borduren of maak een paar gewone steekjes. Maak met groene wol blaadjes. Steek met de naald 6 keer onder het bloemetje door en vorm lusjes. Borduur de snuit volgens de aanwijzingen op de tekening. Kijk ook goed naar de foto. Hecht de draadjes aan de achterkant netjes af.

eierwarmer