2000 mutsen & sjaals – samen houden we Zwolle warm

Help je mee 2000 mutsen en sjaals te haken of breien?

Ook dit jaar wil de organisatie Kerst Zwolle weer een paar duizend kerstpakketten inpakken en aan de Voedselbank Zwolle schenken. Het is een mooi gebaar naar mede-Zwollenaren die het niet breed hebben. Op televisie zien we dagelijks de beelden van mensen in verre landen die te maken hebben met armoede en ellende, maar ook dichtbij in je eigen woonplaats kampen grote groepen mensen met tegenslagen en financiële zorgen. Een extraatje met de feestdagen is daarom zeer welkom. Met dit pakket – bijeengebracht door de inwoners van Zwolle – hoopt Kerst Zwolle mensen die afhankelijk zijn van de Voedselbank fijne feestdagen te bezorgen.

fotografie: Peter van der Lingen               fotografie: Peter van der Lingen

Elk jaar zijn heel veel vrijwilligers enthousiast bezig met het inzamelen van artikelen bij de lokale supermarkten, het vervoeren van alle spullen en het inpakken van de dozen. Iedereen kan een paar uurtjes meehelpen. Zo scheurde ik ooit op een ochtend met mijn Fiatje door de stad om de dozen ingezamelde waren van de supermarkten naar een loods te brengen waar de kerstpakketten worden ingepakt. Jong en oud steekt op deze avonden de handen uit de mouwen. Op dit filmpje kun je het bekijken.

Handwerkwinkel Rits In bedacht daarbij nog een hartverwarmende actie. Dit jaar bestaat de winkel 5 jaar en wie jarig is… trakteert! Mieke en Evelien willen graag 2000 zelfgemaakte mutsen en sjaals doneren voor de kerstpakkettenactie en daarbij kunnen ze een heleboel vaardige handen gebruiken. Misschien die van jou?

Onder het motto ‘Samen houden we Zwolle warm’ zijn we daarom op zoek naar creatieve vrijwilligers. Help je mee haken en breien? Tot 30 november kun je de zelfgemaakte mutsen en sjaals inleveren bij Rits In aan de Assendorperstraat 105 in Zwolle.

Je mag zelf kiezen welk patroon je gebruikt. Snor het patroon van je favoriete muts op in een handwerkblad of kijk op internet naar gratis patronen. Daarbij hoef je je niet te laten beperken tot haken of breien alleen. Naaien, weven of welke techniek je maar beheerst is toegestaan. Wel handig om te weten is dat de pakketten willekeurig worden ingepakt en uitgedeeld. Het liefst ontvangen we daarom mutsen in een volwassen maat. Ik nam de gemiddelde hoofdomtrek van ons gezin als uitgangspunt; als wij een muts passen, dan past iedereen ‘m!

Voor deze toffe actie heb ik daarom een gehaakte muts ontworpen, waarbij je alle restjes uit de wolmand kunt gebruiken. Haak de muts in stoere kleuren, pasteltinten of gewoon in één kleur – het kan en mag allemaal bij dit haakpatroon. Vind je de muts zelf ook leuk? Haak je er dan eerst eentje voor in het kerstpakket en dan een exemplaar voor jezelf. Het haakpatroon van de muts, met verduidelijkende foto’s, vind je hier.

Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen meedoen aan deze actie, mag je dit patroon en bericht vrij delen. Plaats een foto van je gehaakte muts op Facebook en Instagram met de hashtag #samenhoudenwezwollewarm. Laten we samen van deze actie een succes maken. Inmiddels zijn er al veel mensen enthousiast aan de slag gegaan en worden de eerste mutsen en sjaals bij Rits In ingeleverd.

Woon je niet in Zwolle, misschien ken je dan wel iemand die jouw bijdrage kan meenemen. Mocht je trouwens meedoen met één van de handwerklessen die ik op locatie in het land geef en je wilt graag een muts of sjaal doneren, dan neem ik ze voor je mee naar Rits In. Veel te leuk als de rest van Nederland ook aanhaakt!

Help je ook mee om vóór 30 november 2000 mutsen en sjaals te maken?

Gaan we samen aan de slag!