Nieuw breipatroon – handwarmers in bloemknopjes steek

Onlangs kreeg ik bij handwerkwinkel Rits In een bol Lana Grossa Magico in mijn handen gedrukt. Of ik daar wat van wilde breien. Ik keek verbaasd: “Wat moet ik met deze sokkenwol beginnen?” Nu was het ook een beetje mijn eigen schuld. Al een tijdje riep ik wel iets te willen ontwerpen van één van de garens die Mieke en Evelien mee zouden nemen naar de Brei- en haakdagen in Zwolle. “Weet je het al?” dramde ik weken door en dus stond ik opeens voor de kast met sokkenwol in alle kleuren van de regenboog.
De bollen kende ik al wel. Het is een kwaliteitsgaren dat graag gekocht wordt door fervente sokkenbreisters. De Magico meilenweit – wel 420 meter looplengte- heeft prachtig verlopende kleuren die ook nog eens ingenieus opgewonden zijn. De winkelkast vullen met deze ‘kleurentherapie’ bollen is altijd een feestje, maar eerlijk gezegd houd ik er niet zo van om met een dunne draad te breien. Na de verzekering dat het garen prima verwerkt kon worden op naald 3½, mocht ik een kleur uitzoeken en stopte ik een 100 grams bol met frisse pastels en taupe tinten in mijn tas. Wat zou ik eens gaan maken waarvoor je maar 1 bol nodig hebt?


Sokken zouden het niet gaan worden, dat had ik al besloten. Nu had ik eigenlijk nog nooit handwarmers gebreid, laat staan gedragen. Ik ben van de wanten, want juist mijn vingers hebben het altijd koud! Het leek me echter toch wel leuk om eens handwarmers te breien en dan vooral met een lange boord om lekker weg te stoppen in de mouwen van je jas. Ook kun je onder handwarmers een paar dunne vingerhandschoenen dragen. Daarnaast ben ik een groot liefhebber van het breien van bijzondere steekjes en in het oude stekenboekje, waarin het bloemknopjes patroon stond, had ik al op desbetreffende pagina een papiertje-om-niet-te-vergeten gestopt. Nu was er een idee om deze steek toe te passen.

Voor een luchtig effect breide ik de handwarmers op naald 4, dat zit lekker zacht om je handen. Al breiende besloot ik voor ‘warm en lief’ te gaan, dus vandaar het randje met muizentandjes, dat ik van de babytruitjes van vroeger ken.
De handwarmers heb ik op 2 breinaalden gebreid, zodat ook beginnende breisters ermee uit de voeten kunnen. Twee mooie, losse lapjes breien en aan elkaar naaien, met nog een aangebreid duimpje – om te voorkomen dat deze eenzame vinger het alsnog te koud krijgt! Door de lange boorden, komt het van kleur verlopende garen goed tot zijn recht. En met de feestdagen voor de deur is het een fijn kadootje om te maken en te geven.


Ga je vrijdag 21 en/of zaterdag 22 oktober naar de Brei- en haakdagen in Zwolle? Dan kun je bij Rits In dit patroon, bij aankoop van een bol Lana Grossa Magico, voor de speciale beursprijs van € 1,- kopen. Op vrijdag en zaterdag ben ik zelf ook een deel van de dag bij de kraam van Rits In (nr. 40) aanwezig. Leuk om je daar te ontmoeten!
Natuurlijk is het patroon van de handwarmers ook gewoon bij Mooi van draad verkrijgbaar. Alle info lees je nog eens op de pagina ‘patronen‘.  Je kunt bestellen door een mailtje te sturen naar info@mooivandraad.nl, dan ontvang je van mij de betalingsgegevens. Meestal heb je binnen een dag het patroon in je mailbox!