Winters haken & breien in de zomerzon

Het is het gevolg van de opwarming van de aarde, zeggen ze. Die zomerzon in september, waardoor spreekwoordelijk de mussen dood van het dak vallen, de geraniums uitbundig doorbloeien en de BBQ’s  in de buurt overuren draaien. De natuur reageert wat verward op zoveel warmte laat in het seizoen. Her en der zie je watervogels opnieuw met een sliert kuikentjes achter zich aan door de sloot zwemmen. Mijn oudste meiden draaien op de middelbare een heus tropenrooster en elke woensdagmiddag fiets ik met de jongsten naar een recreatieplas om te zwemmen, dan wel nog wat bij te bruinen. Misschien moeten we er maar aan wennen dat we hartje-zomer-juli de verwarming bijna moeten zetten en slechts met regenpak aan over straat kunnen om in medio september weg te puffen van de hitte. Best verwarrend.


Het is echter niets in vergelijking met het verloop van de seizoenen in de wereld van de wol. Ik draag zelf ook behoorlijk bij aan die verwarring. In de aanloop naar de zomer kreeg ik het idee voor het ontwerpen van een warme blokjessjaal, gebreid van de Lana Grossa, Medio. En je wilt niet weten hoeveel mensen de sjaal sindsdien hebben gebreid; die zijn werkelijk al maanden klaar voor de winter!
Vlak voor we op vakantie naar Italië zouden gaan, was ik aan de haak met de zachte Phildar Phil Looping voor de ‘in je nopjes’ omslagdoek. Eigenlijk bedoeld voor het najaar, om fijn bij mijn wollen jas te dragen. Op de camping in Toscane hechtte ik de laatste draadjes af en toen was het toch wel erg leuk om ‘op locatie’ de foto’s te maken en niet te wachten op herfsterig weer in Nederland. Met zeker 30 graden hebben we van mijn ‘winterse’ omslagdoek plaatjes geschoten in zuidelijke sfeer. Sinds vorige week is het patroon via info@mooivandraad.nl te koop en tegelijkertijd beleeft Nederland een hittegolf. Ondanks het aanhoudende hogedrukgebied zijn er weer een hoop dames die resoluut de haaknaald hebben opgepakt om deze stola te haken!


Als je graag breit en haakt is het juist handiger om precies tegen de seizoensklok in, je projecten te maken. Het betekent warme wanten breien in de zomer en luchtige truitjes haken tijdens de wintermaanden, met als resultaat dat je volmaakt voorbereid het komende seizoen ingaat. Daarnaast is bijna niets leukers dan in de zomer al bij je favoriete wolwinkel de nieuwe najaarsgarens uit te zoeken. Of een tas vol wolletjes mee op vakantie en eindeloos haken of breien nu je er de tijd voor hebt. Vooral de wolwinkels op de Nederlandse waddeneilanden merken dit. Toeristen vragen daar eigenlijk al vanaf half juli naar de najaarscollectie.
In dit kader sprak ik onlangs een dame die binnenkort afreist naar Ibiza – het zomers eiland bij uitstek – en vastberaden was om de 5 bollen Phil Looping die ze had aangeschaft, mee te nemen voor het haken van de ‘in je nopjes’ omslagdoek. Of wat dacht je van de dame die me vertelde dat ze vanwege de verzengende hitte, met haar winterse vest op de pennen naar binnen was gevlucht om in haar onderbroek op de bank lekker verder te breien – totdat de deurbel ging…
Ik bedoel maar.

Mocht je trouwens al zin hebben om modieuze winteraccessoires te maken, dan vind je veel leuks in het nieuwe Phildar Magazine nr. 134. Deze special verschijnt om de 2 jaar en is een echte must have.
Dit magazine vol hippe sjaals, mutsen, wanten, snoods en omslagdoeken, combineert de nieuwste kleuren met de modetrends van komend najaar. Niet alleen voor dames, tienermeiden en kleine meisjes staat er veel moois in, ook de stoere ontwerpen voor mannen nodigen uit om meteen aan de slag te gaan.


Uit het magazine heb ik 4 favoriete modellen gekozen, gemaakt van onder meer de zachte Phil Light en Phil Looping – je ziet mijn selectie hieronder.  Inmiddels ben ik zelf aan de slag gegaan met een gebreide muts in kabelpatroon voor de enige zoon in mijn huishouden. De wol die ik hiervoor gebruik is Phildar Phil Randonnées, een tweedwol waar ik al een paar jaar gek op ben. Ook voor het boek waar ik aan werk heb ik een project in de Phil Randonnées uitgevoerd in lekker veel kleurtjes. Dit jaar zijn er 2 nieuwe kleuren aan het assortiment toegevoegd; Glaçon en Lilas. Vooral de poederige lichtpaars vind ik geweldig. Ook het populaire Phil Light heeft naast het rozerood van Framboise, de Lilas erbij gekregen. Het is een tint die je heel goed kunt combineren met grijs en antraciet – de kleur jas die toch het meest verkocht wordt in Nederland. Nu heb ik zelf een jas in mintgroen, maar ook met andere pastels mag je deze winter naar hartelust combineren. De superzachte lila omslagdoek met ajour, brei je met één draad Chantilly en Lilas. Die staat natuurlijk ook op mijn (never ending) wensenlijstje om te maken!

Ik houd van de zomer, héérlijk die warme zonnestralen op je huid. Maar het leukst van de zomer is toch wel het handwerken voor de winter op vakantie. Bij thuiskomst pluk ik als onbedoelde souvenir vaak nog wat campinggras uit de bolletjes wol. Winters haken en breien onder de zomerzon – ik doe het al járen… en jij?