Over mijn boek, leuke plannen en een beetje ‘doseren’


Zoals je waarschijnlijk wel weet ben ik al een paar maanden bezig met het maken van mooie projecten voor mijn tweede boek dat volgend voorjaar verschijnt. Superleuk om te doen, maar best frustrerend om niets te mogen laten zien! Natuurlijk zijn er een hoop creatieve dames in mijn omgeving die ik al wat onder de neus heb gedrukt en die daarna plechtig zwijgplicht beloofden. In september wordt al het moois gefotografeerd en tot die tijd ben ik (gelukkig) niet als enige aan de slag. Ik heb snel ideeën voor nieuwe ontwerpen om te haken en te breien, maar ik ben niet het type dat dag en nacht onafgebroken doorwerkt. Niet goed voor mij en mijn omgeving!

Mijn motto is ‘doseren’; doe alles binnen de perken, dan houd je het langer vol. Je moet er toch niet aan denken dat je halverwege de rit met een krakende of getraumatiseerde pols dan wel schouder zit. Regelmatig spreek ik te voortvarende dames die al handwerkend niet meer kunnen stoppen, met een vervelende slijmbeursontsteking als gevolg. Ook heb ik te veel onrust in mijn gat om meer dan een paar uur op 1 plek te zitten. Er is altijd wel een was te doen, een kind dat roept voor het één of ander, manlief die iets niet kan vinden, een woekerende tuin of de kat die om eten klaagt. Soms behoorlijk irritant als je flink op stoom bent met het uittellen van een patroon. Toch houdt het de balans in evenwicht.

 


Om dit zo te houden (èn de deadline te halen), haken en breien er een aantal dames met me mee. Vandaar dat ik nu re-de-lijk ontspannen deze blog kan schrijven in plaats van over de rooie de draden van alle wolletjes te strak verwerk omdat er nog meters haak- en breiwerk staat te wachten. Ook heb ik een aantal patronen naar fervente handwerksters gestuurd die voor mij de beschrijving nalopen. Met de genadeloze rode pen mogen ze al mijn storende fouten of onduidelijkheden aangeven. Toch spannend om het commentaar te krijgen als je denkt dat je niets over het hoofd hebt gezien. Wat dit betreft blijft ’t eigenlijk een bijna onmogelijke opgave om een handwerkboek te maken zonder ‘foutjes’. Vandaar dat ik een patroon na een aantal weken ook zelf weer eens ga maken. Het gebeurt me dan dat ik opeens denk:”Wat wil dat mens nu weer dat ik doe met mijn haaknaald?”. Een gedachte die ik soms heb als ik iets maak uit het boek van een ander. In dit geval blijk je dan zelf ‘dat mens’ te zijn…

De komende weken maak ik alle losse eindjes, bandjes, randjes, naaimachine klusjes van mijn ontwerpen af. Probeer ik spontane, nieuwe ideeën voor nog meer leuks uit of krabbel wat notities op de achterkant van de Flow scheurkalender en parkeer het even. Erg handig om die gezellige scheurpapiertjes als klad te gebruiken. Het gevolg is wel dat er nu minstens een kwartaal aan zulke blaadjes met te-gekke-ontwerpen-voor-in-het-boek-of-voor-na-het-boek her en der door het huis verspreid liggen. Een paar last-minute projecten hebben het gehaald, maar alle andere die nu in mijn hoofd ploppen moet ik resoluut doorverwijzen naar latere datum.

 


Overigens is dat niet erg. Na mijn vakantie ga ik heerlijk aan de slag met al het mooie Phildargaren dat ik mag uitproberen en over bloggen. Zo kreeg ik vorige week een enorme doos met Aventure opgestuurd; nieuw in de najaarscollectie van Phildar. Het is een chunky draad van acryl met een toefje Alpaca en leverbaar in veel hebberige kleuren. De wolletjes zijn ook scherp geprijsd – niet meer dan € 2,- per bol. Ook wel eens fijn mocht je een groot project willen starten.

Gisteren was de vertegenwoordiger van Phildar bij mij over de vloer. Ruim 2 uur heb ik alle nieuwe bolletjes en het andere garen uit de collectie bekeken en natuurlijk vastgehouden. Nou ja, vasthouden… sommige knotten vroegen om geaaid en gestreeld te worden. Terwijl ik uitleg kreeg over de specificaties zat ik dus aan de keukentafel met mijn handen in al die zachtigheid te kroelen. Wat dat betreft is de najaarscollectie volledig ongedoseerd; het is voornamelijk aaibaar, ‘fluffy’ en zoet qua kleur. Niet dat ik daar enig probleem mee heb hoor!

 

P1070839
In het bezit van een paar dozen vol Phildar wol – onder meer de verleidelijke bollen van Phil Looping – en een bak inspiratie ga ik na mijn vakantie al mijn creatieve enthousiasme de vrije loop laten. Naast het uitwerken van de patronen voor mijn boek, hoop ik dus weer op regelmatige basis te bloggen en nieuwe patronen voor in de webwinkel aan te leveren. Naast buffelen voor het boek staan de komende dagen ook in het teken van de kampeerspullen inpakken. We hebben met z’n zessen veel zin in de tentvakantie in Oostenrijk, Italië en Zwitserland. Het verzamelen en controleren van de gastank, tolvignetten, paspoorten, luchtbedden – en met name de dopjes – haringen, tentzeil en alle onontbeerlijke zaken, valt eigenlijk in het niet bij de belangrijkste tas die ingepakt moet worden; de tas met wol! Overbodig te zeggen dat ik daar zonder gêne een overdosis van meeneem.

Geniet met volle teugen van deze zomer!