Rondom Thuis

Tips en opmerkingen bij Rondom Thuis
Wat leuk dat je het boek Rondom Thuis hebt gekocht of gekregen! Ik hoop dat je met veel plezier mijn boek gebruikt.

Op deze pagina vind je allerlei extra’s rondom de patronen die in het boek staan. Het zijn tips en opmerkingen van mijzelf of van andere lezeressen die een project uit het boek hebben gemaakt. Door bijvoorbeeld het gebruik van andere kleuren kan een ontwerp een heel andere uitstraling krijgen. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.
Eventuele foutjes in de beschrijvingen worden hier ook gedeeld en voorzien van de correcte weergave.
Mocht je een leuke foto hebben gemaakt van je werkstuk, deel deze dan op Facebook of Instagram met de hashtag #rondomthuis.
Dank je wel!

 


»Omslagdoek voor het hele jaar

Extra variant
De omslagdoek is mooi in 1 kleur, maar ook heel leuk in een streeppatroon van 8 kleuren. Volg hiervoor de aanwijzingen uit het boek met hetzelfde aantal opzetlossen als in het basispatroon. Haak 4 keer het kleurenschema in de volgorde A-B-C-D-E-A-F-G-H en tot slot 1 keer het kleurenschema van A-B-C-D-E-A.
Voor een gestreepte versie van de omslagdoek in 8 kleuren heb je het volgende nodig:

A – 3 bollen Durable Cosy fine
B – 2 bollen Durable Cosy fine
C – 2 bollen Durable Cosy fine
D – 1 bol Durale Glam
E – 1 bol Durable Glam
F – 1 bol Durable Cosy fine
G – 1 bol Durable Cosy fine
H – 1 bol Durable Cosy fine

»Rond kussen met blaadjes en besjes

Voor het kussen wordt een kant- en klaar vulkussen gebruikt van 50 cm doorsnede. Je kunt er zelf ook eentje maken. Handig als je haakwerk voor het kussen iets groter of kleiner uitvalt.

Zo maak je een rond vulkussen
Wat heb je nodig?

#(pitjes)katoen #vulmiddel #naaimachine #naaigaren #spelden
Meet de doorsnede van je haakwerk. Knip uit pitjeskatoen twee cirkels met de doorsnede van je haakwerk + 2 cm extra. De 2 cm extra is de stoftoeslag voor de naad. Zigzag met de naaimachine 10 cm langs de rand van elke cirkel. Dit voorkomt dat de opening niet rafelt als je het kussen gaat vullen. Leg de cirkels op elkaar met de gezigzagde openingen gelijk. Speld de stof. Stik vanaf de ene kant van de opening naar de andere kant, op 1 cm vanaf de kant. Keer het kussen. Vul het kussen stevig op. Gebruik een dikke breipen om alle rondingen goed op te vullen. Naai de opening met de hand dicht.

»Geitenwollen sokken, maar dan leuker

Tip bij het patroon
De tekst van het patroon is op blz. 86 en 87 helaas verschoven. Brei na de beschrijving bij de boord op blz. 87 verder op blz. 86 vanaf ‘Brei voor de bovenkant van de boord 4 toeren,…’
Vervolg na de beschrijving op blz. 86 het patroon op blz. 88.

wijzigingen blz. 86
‘Brei verder met 1 steek averecht, 2 steken recht’, moet zijn ‘Brei verder met 2 steken recht, 1 steek averecht
‘Meerder in de 1e toer voor maat 40/41 en 42/43 1 steek, door in het 1e deel van de steken, uit een verbindingslusje 1 steek gedraaid recht te breien.’
‘Minder in de 1e toer voor maat 36/37 en 38/39 1 steek, door in het 2e deel van de steken, 2 steken recht samen te breien.’

Heb je de boord zonder de hierboven beschreven wijzigingen al helemaal gebreid? Geen nood! Brei van de laatste toer voor de boord alleen het eerste deel van de steken. Nu staan de steken qua patroon correct op beide naalden en kun je verder te breien voor de bovenkant van de hiel op blz. 88. 

Extra variant
Het is ook mogelijk om het patroon van de sokken met een dubbele draad Durable Soqs te breien. Gebruik hiervoor 4 kleuren Soqs in de volgorde A-B-C-D Brei de eerste 4 toeren met kleur A en vervolgens de rest van de boord in telkens 9 toeren van kleur B-C-D-A. Brei de hiel in de kleur waarmee je de laatste streep van de boord hebt gebreid. Ga voor de voet weer verder in het streeppatroon. Brei de minderingen voor de teen allemaal in de dezelfde kleur van het streeppatroon dat aan de beurt is.

»Katoenen doekjes

wijziging bij het doekje in driehoekjespatroon
Aan het begin van toer 3 staat ‘Brei 4 steken recht’, dit moet zijn ‘Brei 6 steken recht